Onko hera proteiini sittenkään oikea valinta

Teollisuustukimusyritys Mordor Intelligencen teettamän tutkimuksen mukaan maailmanlaajuiset heraproteiinimarkkinat tuottivat viime vuonna 6,1 miljardia dollaria. Heraproteiinivalmistajien kukkaroiden paisumisen takana on kaksi pääseikkaa: yleinen kuluttajan kasvanut tietoisuus proteiinin monista hyödyistä sekä tuotteiden huomattavasti parempi saatavuus.

Muutamien viime vuosien aikana ovat lukemattomat yritykset astuneet esiin vastaamaan kysyntään ja hyötymään itse trendistä ja sen seurauksena on heraproteiinin laatu lähtenyt jyrkkään laskuun. Jotkin edullisimmat valmisteet ja versiot ovat pullollaan jos jonkinlaista tarpeetonta kemikaalia, kuten keinotekoisia makeutusaineita. Usein myös heraproteiinin allergisoiva vaikutus jätetään täysin huomiotta.

Nämä voivatkin olla muutamia syitä sille, miksi kasvipohjaiset proteiinijauheet ovat nostaneet viime aikoina suosiotaan, löydösten- ja tiedonjakoalusta 1010datan uusi raportti kertoo. Heidän tietojensa mukaan kasviproteiini jatkaa heran markkinaosuuden nakertamista ja näyttää siltä, että se tämä on vasta alkua. Amazon, verkon suurin proteiinivalmisteiden myyjä, huomasi myös lisäyksen hakujen määrässä, jotka tehtiin sivustolla heran vaihtoehdoille vuonna 2016.

Mitä huomioida hera proteiinista?
Vielä 4 seikkaa, jotka olisi hyvä pitää mielessä:

Vaikka et kärsisikään laktoosi-intoleranssista, saatat silti olla allerginen maitotuotteille

“Hera on yksi proteiinin helpoimmin käytettäviä muotoja ja siksi [hyvä] lisäproteiinin lähde”, sanoo tri Jaime Schehr. Mutta jos kuitenkin olet laktoosi-intolerantikko tai kärsit muun tyyppisistä maitoyliherkkyyksistä “ei tämä välttämättä ole silloin paras ratkaisu”. Kasvipohjaista proteiinia suositellaan henkilöille, jotka kärsivät monista ruokayliherkkyyksistä, jotka ovat allergisia maidolle tai ovat vegaaneja tai kasvissyöjiä”.

Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen (NIH) mukaan noin 65 prosentilla meistä on jonkinlaisia ongelmia laktoosin sulattamisessa lapsuusiän ohittamisen jälkeen. Monille, jotka eivät ole erittäin allergisia maitotuotteille, aiheutuu silti ongelmia niiden sulattamisessa ja he voivat myös olla yliherkkiä monille maidon rakennusaineille. Kun henkilön keho ei kunnolla pysty sulattamaan laktoosia “päätyvät sulamattomat sokerit paksusuoleen, jossa ne alkavat käydä tuottaen kaasua, joka aiheuttaa vatsan kramppaamista, turvotusta, pahoinvointia, ilmavaivoja ja ripulia”, kertoo USA Today. Tällaisia oireita ei tietenkään kukaan itselleen toivo.

“Vaikka itselläni ei koskaan olekaan ollut ongelmia asian kanssa, olen kuullut monien ihmisten mahan menevän sekaisin heraproteiinipirtelön juotuaan, sanoi Dylan Gutheil, yksi yrityksen Flight Performance & Fitness omistajista. “Vaikuttaa siltä, että heille sopii paremmin kasvipohjainen proteiini”. Tim Blake, voimaharjoittelun valmentaja ja SuperFitDads-yrityksen perustaja oli samaa mieltä: “Eräs asiakkaani on huomannut heraproteiinilla olevan turvottava vaikutus, joten hän käyttää sen sijaan herneproteiinia”.

  • Pahimmillan kaikkein edullisemmat heraproteiinimerkit voivat sisältää raskasmetalleja.

Consumer Reports testasi 15 proteiinijauhetta ja -juomaa tutkien niiden sisältämät arsenikki-, kadmium-, lyijy- ja elohopeapitoisuudet. Kolmesta tuotteesta löydettiin niitä hälyttävän suuria määriä. Kahdeksassa testatussa tuotteessa löydettiin niin paljon lyijyä päiväannosta kohden, että se ansaitsisi varoitusmerkin Kalifornian lakien mukaan (niissä ei sitä ole, sillä ravintolisien ei tarvitse käydä läpi ennen markkinoille laskemista tapahtuvaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston suorittamaa testausta, toisin kuin esimerkiksi reseptilääkkeiden). Joten sen sijaan, että nämä ravintolisät edistäisivät lihaskasvua, voivat ne aiheuttaa jopa vakavia terveyshaittoja.

Kasviproteiinin valintaa puoltavat seuraavat neljä hyvää puolta:

  • Ne sulavat helpommin, eivätkä siten aiheuta turvotusta, ruoansulatushäiriöitä tai ilmavaivoja – Ne sisältävät vähemmän kolesterolia ja natriumia kuin eläinperäiset vastineensa. Ne pitävät paljon epätodennäköisemmin sisällään tarpeettomia ainesosia
  • Ne ovat anti-inflammatorisia eli tulehdusta ehkäiseviä
  • Mitä lihasten kasvatukseen tulee, Nutrition Journal -julkaisussa julkaistu ja Tampan yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimus sai selville, että riisiproteiini on aivan yhtä tehokas tukemaan lihasten kasvatusta kuin hera sellaisilla miehillä, jotka treenaavat säännöllisesti. “Vaikka riisiproteiini, kuten monet muutkin kasviproteiinit, ei sisällä tiettyjä välttämättömiä aminohappoja, tukee tutkimus silti sen käyttöä proteiinisynteesin stimuloimisessa”, kirjoitti Richard LaFountain. “[Se liitettiin] sellaiseen kehonkoostumuksen parantumiseen sekä voimatasojen kasvuun, joka on verrattavissa heraproteiinilisien käyttöön”.
  • Yksittäiset kasvipohjaiset proteiininlähteet eivät ole täysproteiineja, joten kannattaakin valita kasvisekoituksia (esimerkiksi herneitä, hamppua, karpaloa ja kurpitsansiemeniä), joista muodostuu yhdessä kokonainen profiili. Varmista myös, että saat täysproteiineja koko ruokavaliostasi ja koko päivän mittaan.

Kyle Kranz, juoksuvalmentaja, joka käytti ennen maitotuotteisiin pohjautuvia proteiinijauheita, kauhoo nyt sheikkeriinsä kasvipohjaisia ravintolisiä.

“Vartuin karjatilalla ja tein päätöksen olla tukematta kyseistä taloutta. Kun ostan kananmunia tai maitotuotteita, valitsen vain tuotteita maatiloilta, joilla eläimiä kohdellaan inhimillisesti. Olen ollut kasvissyöjä nyt vuosikymmenen ajan. Jalkalihakseni, jotka kehitin lihaa syövänä painonnostajana eivät ole kutistuneet siitä, kun ryhdyin kasviruokapohjaiseksi kestävyysjuoksijaksi vuosikymmen myöhemmin”.

Vinkit, joiden avulla valitset laadukkaita kasviproteiineja

Tuottajat muuntelevat kasvien perimää, joten ole tarkkana uusien brändien ja sekoitusten kohdalla. Seuraavat kolme ohjenuoraa auttavat valitsemaan korkealaatuisen proteiinijauheen:

  • Valitse BCAA-tuotteita
  • Valitse kasviproteiini, joka pitää sisällään BCAA:ta (haaraketjuisia aminohappoja), sillä niitä keho tarvitsee proteiinisynteesissä. Ne myös ehkäisevät väsymystä ja tehostavat verenkiertoa, mistä on hyötyä lihaskasvussa. Muista myös, ettei sinun tarvitse tyytyä vähempään proteiinipitoisuuteen, vaikka kyseessä on kasviproteiini. “Käsken aina asiakkaitani tarkistamaan tuotteidensa proteiinitasot. Niiden tulisi sisältää suurin piirtein samoja määriä kuin maitopohjaisten valmisteidenkin”, sanoo tri Schehr.
  • Vältä tuotteita, jotka sisältävät keinotekoisia makeutus- ja lisäaineita

“Lue etiketti ja ymmärrä, mitä ainesosia tuote sisältää”

sanoo Kirsty Godso, Nike Master -ohjaaja. Valitse brändi, joka ei käytä tuotteissaan synteettisiä ainesosia tai makeutusaineita ja jos makeutusaineita on käytetty, täytyy niiden olla luonnollisia, kuten stevia. Pysy kaukana tuotteista, jotka sisältävät keinotekoisia väriaineita. Schehr suosittelee myös tuotteita, jotka sisältävät vähän sokeria, eikä lainkaan lisättyjä sokereita.

Viimeiseksi kaikkein tärkein neuvo kaikista: kuuntele kehoasi

Loppujen lopuksi meidän kaikkien kehot ovat erilaisia ja reagoivat eri ruoka-aineisiin eri tavoin.

“Jos joku haluaisi kokeilla vegaanista lisää, tutkisimme hänen proteiinin käyttöään samoin kuin muutakin ruokavaliota, jotta pystyisimme varmistumaan siitä, että proteiinin saanti on monipuolista, sanoo Robert S. Herbst, personal trainer, voimannostaja, 18-kertainen maailmanmestari ja AAU Strength Sports Hall of Famen jäsen. “Tarkistaisimme brändin nähdäksemme mitä siitä puuttuu ja sen jälkeen miettisimme, kuinka voisimme paikata puutteen, esimerkiksi sekoittamalla sitä smoothieen, joka koostuu hedelmistä tai vihanneksista”.

Nyrkkisääntönä on, että kannattaa aina pysyä loitolla sellaisista ruoka-aineista, jotka aiheuttavat turvotusta tai epämukavuuden tunnetta.

Jos “proteiinilisän tarkoituksena on tuoda puhtia palautumiseen, niin kannattaa tietenkin löytää sellainen tuote, jonka keho prosessoi helposti, eikä sellaista, joka saa olon tuntumaan huonommalta millään tavalla”, sanoo Godso. Kuinka kehosi sulattaa proteiinilisäsi? Kiinnitä asiaan huomiota. Sinun ei pitäisi tuntea oloasi jälkeen päin turvonneeksi tai epämukavaksi. Itselleen oikean proteiinilisän etsiminen voi usein olla pitkä prosessi, mutta kun löydät sen oikean, vaikuttaa se suuresti palautumiseesi ja tekee siitä huomattavasti miellyttävämpää!”

Katso tästä muut lisäravinteita koskevat artikkelit.

Jätä kommentti